Kapten Thybäck

Den osannolikt underbara ön!

ALIMIA

ALIMIA, är en liten underbar ö belägen mellan Rhodos och Chalki, längst in i den djupa viken finner vi en liten by som varit övergiven i drygt åttio år.

Förutom alla stenhus i byn, finns det på ön två kyrkor och några gamla baracker som den italienska arme’n byggde under andra världskriget, när de använde området som ubåtsbas.

Väggarna i dessa baracker är fyllda med teckningar och texter som på ett mustigt sätt berättar om soldaternas villkor, längtan och vedermödor, att gå omkring i dessa stenhus är en minnesvärd upplevelse.

I slutet av 1400-talet byggde riddarna av Rhodos en slottsliknande fästning på öns högsta punkt, drygt trehundra meter över havet, i dag finns bara ruiner kvar men platsen är väl värd att besöka, inte minst för den vidunderliga utsikten.

I den mån som besökaren övernattar på denna ö, är det värt att vara vaken vid midnatt för att skåda upp mot en otroligt kristallklar stjärnhimmel, när det nu inte finns några störande ljus på denna enligt plats.

På tal om att övernatta har husen i byn varsamt renoverats på senare tid, vilket i sin tur innebär möjligheten att som besökare övernatta i något av alla husen, i ett av husen har man låtit restaurera ett gammalt kök med vedugn.

Att tillbringa någon eller några dagar på Alimia, innebär en unik upplevelse av sällan skådat slag, särskilt med tanke på att allt är i princip exakt så som det var för snart hundra år sedan.

När jag går över det stenlagda torget till brunnen för att hämta vatten, hör jag hönsen kackla och lammen som bräker, jag hör korpen ropa ifrån klippan och ser en ripa som med hastiga vingslag tar till flykten.

När jag sedan bär in vattnet i köket står någon och steker fisk ifrån morgonens fångst, någon annan har blockat fram en morteln för att skapa en lämplig kryddblandning, alla drar sitt strå till stacken i en slags otvungen och befriande gemenskap.

Här finns det inga hushållsapparater eller elverktyg av något slag, här är det just på så vis som det en gång var, här finns inte ett spår av turism eller kommersialism, här är allt genuint och äkta, inte minst de människor som fått förtroendet att förvalta denna underbara plats.

Otroligt vackra hus!

Rummen är renoverade med känsla!

Gott vatten ifrån brunnen.

Den lilla byn.

Kyrkan på udden.

Paradisiska förhållanden!