Kapten Thybäck

THEODORA

När jag i morse klev ut i sittbrunnen, såg jag en segelbåt ligga för ankar strax utanför piren, en stund senare såg jag någon med snorkel simma omkring inne i hamnområdet.

Den simmande personen visade sig vara Skepparen på den båt som ankrat upp utanför piren, jag påkallade hans uppmärksamhet och bjöd in honom på en kopp kaffe.

Mannen ifråga heter John Andrianakis och han berättade för mig att han är Skeppare ombord på en 38-fortare som har med sig ett franskt par och deras tonåriga dotter på en seglingsvecka som i förrgår startade ifrån Kreta.

John - eller Giannis som han vill bli kallad - berättade vidare att han och besättningen sent i går eftermiddag var på väg till Anafi, när det plötsligt blåste upp till storm.

I detta läge var det endast knappt två sjömil till Anafi, Janis revade en trasig genua, och hoppades kunna gå med motor den sista lilla biten till Anafi.

Under normala vindförhållanden hade han nått hamn på en halvtimme, men i dessa förhållanden märkte Janis att båten endast rörde sig marginellt framåt med stora vågor och motvind emot sig.

(Situationen var identisk med min egen erfarenhet av att häromdagen försöka nå hamnen i Amorgos, när jag med full gas inte rörde mig ur fläcken, varför jag beslutade att följa med vind och vågor söderut till Anafi.)

Janis övervägde - liksom jag - att vända båten söderut och att återvända till närmaste ö i sydlig riktning, vilket är Kreta 60 sjömil söderut.

När Janis informerade besättningen om läget ville de inte återvända till Kreta, vilket försatte Janis i ett mycket svårt dilemma, där han måste välja mellan besättningens önskan och säkerhet.

Det hela slutade med att Janis ankrade båten över natten vid södra sidan av en pytteliten ö två nautiska mil söder om Anafi, det var därifrån de kom hit i morse.

Just nu ligger Janis båt utanför en fiskebåt framför mig på insidan av piren, men trots att vi båda ligger på insidan av piren är vinden så stark att vi måste lägga ut tamp för att få mothåll i hamnen.

Janis har dykt och hittat en grov kätting på botten i hamnen där vi kan göra fast våra tampar, Janis har sin båt klar och något senare hoppas jag vi kan göra samma sak med Theodora.

18. jul, 2022