Kapten Thybäck

THEODORA

Efter gårdagens enkla lunch i kajutan, såg jag att två båtar lämnade hamnen på Paros, samtidigt som jag konstaterade att det vinande ljudet som skvallrar om kuling till havs, upphört.

Kanske att detta var min chans att slippa vara inblåst på Paros i flera dagar och att ta mig vidare söderut, jag ringde Ingrid och bad om dispens för att pröva möjligheten att ta mig ut ur detta blåshål.

Ingrid gav sitt medgivande om jag lovade att återvända till hamnen om uppdraget blir mig övermäktigt.

Strax därefter startade jag min Vetus (motorn) för att stångas med motvind och vågor till udden mellan Paros och Naxos, där jag fick vinden i ryggen och kunde rulla ut genuan (stort försegel) för att sedan surfa mellan öarna mot den lilla ön Koufonisi strax öster om Naxos.

Seglingen blev en annorlunda upplevelse där jag med revad Genua surfade fram i 7-8 knop, tills dess jag vid Naxos södra udde måste vrida upp båten i nordostlig riktning mot ön Koufonisi.

Nu var det slut på den behagliga länsen (medvind bakifrån), jag rullade in genuan och gick för motor drygt en timme mot min destination, nu och då gav havet mig en ofrivillig dusch, jag lyckades hämta en filt i kajutan och svepte den om min kalla rygg.

Det var en av de längsta timmarna jag upplevt, väl framme vid den skyddande hamnen visade det sig att hamnen var knökad med båtar, en slags hamnvakt mötte mig med motorbåt och sa att det var fullt, jag svarade att jag inte kunde höra vad han sa.

Därefter backade jag in i en glipa mellan två segelbåtar, det funkade perfekt, när jag var på väg att backa in stod hamnkaptenen på piren och hojtade om att jag skulle lägga till vid utsidan av hamnen vid en katamaran, jag svarade att den här platsen blir bra - och så blev det.

I skrivande stund är det Torsdag och alla båtar ligger kvar i hamnen, på grund av den osedvanligt starka Meltemivinden ( en vind i Grekland som nästan alltid blåser i nordvästlig riktning).

Hoppet är att vindarna avtar något i styrka så att jag i morgon kan segla till Astipalia, sedan till Nisiros och så sista etappen till Halki.

14. jul, 2022