Kapten Thybäck

THEODORA

Öregrund bjöd på en fin morron, endast några stackmoln dolde solen nu och då, efter frukost i sittbrunnen startade jag min Vetus (inombordare) för att tuffa några distans söderut till Grepen marina för att tanka diesel.
Hamnfogden upplyste mig om att jag har lite oflyt denna morgon, eftersom båten före mig i kön var en slags ”oligarkjakt”, som skulle fylla tankarna med två kubik soppa – vilket tar sin tid, eftersom klockan redan var elva utnyttjade jag väntetiden med en tidig lunch.
Medan jag satt där och åt funderade jag på vad det skulle kosta att tanka två kubik, jag tog fram miniräknaren och konstaterade att om dieseln kostar 28 kronor litern och det ska fyllas tvåtusen liter, slutar räkningen på 56.000:-, för egen del tankade jag 35 liter för 980:-
Med fylld tank for jag vidare mot Grisslehamn, solen värmde i den något kyliga vinden, ungefär halvvägs mot målet såg jag akterut och fann att himmelen bakom mig var alldeles svart, vilket fick mig att förbereda för dåligt väder.
(Om man inte ser bakåt innan man ser framåt – får man se upp!)
När de mörka molnmassorna passerade över mig började det regna och vinden tilltog, en period av intensiva blixtnedslag utspelade sig på behörigt avstånd och man känner sig väldigt liten och utlämnad på jorden.
Som väl var pågick ovädret endast i en knapp timme för att segla vidare mot horisonten, solen tittade fram och värmde min frusna kropp, sista sträckan mot Grisslehamn blev njutbar och väl framme kom min storasyster på besök och bjöd mig och min gode vän Thomas på midda på det tjusiga havshotellet.

13. maj, 2022