Kapten Thybäck

THEODORA

Äntligen är jag på väg, eller rättare sagt till havs, i förrgår kastade jag loss ifrån Mellanfjärden med destination Chalki strax väster om Rhodos, där vår vackra båt Theodora kommer att ha sin hemmahamn.

Den första etappen gick till Agön utanför Hudiksvall, tanken var att segla till Storjungfrun utanför Söderhamn, men jag valde Agön eftersom jag behövde tid att fixa några detaljer ombord.

På Agön finns en vik med brygga där jag angjorde, som tur var fick jag hjälp med tilläggningen av ett ungt par som redan surrat fast sin båt vid bryggan.

På söndagsmorgonen vaknade jag tidigt med tanken att segla vidare söderut, denna tanke vred och vände jag på eftersom vinden tjöt i vanten, säkert kuling.

Jag var väldigt tveksam att ge mig av i dessa vindförhållanden, å andra sidan var vinden nordlig och enligt prognosen ska det vara sydlig vind på måndagen.

Så jag beslutade att kasta loss, vinden låg på så hårt vid bryggan att jag gjorde om anläggningen med två korta tamp i fören och aktern, dessa tampar fick sedan mina båtgrannar kapa med kniv så att jag snabbt kom loss ifrån bryggan och fick styrfart ut ur viken.

Väl ute på öppet hav var det en kraftig sjögång som bidrog till kaos i kabyssen, bland annat föll alla böcker ut ur den ”säkra” bokhyllan.

Trots allt var mitt beslut ett lyckat drag, med vinden i ryggen surfade jag fram mellan 7 och 9 knop, molnen skingrades och himmelen blev blå, värmen tilltog och jag tog av mig två extrabyxor och tre tröjor som Gunnar Löv försett mig med.

Eftersom förhållandena var så gynnsamma satsade jag på att segla till Gävle, där jag just nu ligger  på marinan vid Bomhus,i morgon blir jag nog kvar i Gävle för att kolla upp drevet som blöder olja, fixa ny vattenpump till köket, sedan hoppas att segla vidare mot Öregrund på Tisdag.

8. maj, 2022