Kapten Thybäck

THEODORA

Senaste inlägget på denna sida handlade om att Theodora får vila i Västervik tills dess gränserna öppnas hela vägen ner till Grekland, men som läget ser ut just nu har vi beslutat att vänta med resan till Grekland som förhoppningsvis blir av våren 2021.

Därför har jag seglat Theodora från Västervik hem till Mellanfjärden i Hälsingland, där det troligen blir vinterförvaring på Hudiksvalls marina.

På seglingen ifrån Västervik till Gävle hade jag nöjet att ha min goda kusin Ingmar som co-skipper, denne kusin är en gammal orienterare varför han uppskattade att jag inköpt papperssjökort för i princip hela resan. Detta innebar i sin tur att han blev en alldeles utomordentligt lämplig styrman på en resa där jag i egenskap av kapten kunde slappna av och njuta under dessa underbara dagar med sol, blå himmel och lagom vind.

Att segla genom Stockholms skärgård var en fantastisk upplevelse, inte minst alla underbara hamnar i Arkösund, Nynäshamn och inte minst den lilla pittoreska hamnen Ramsmora på Möja, sedan fortsatte färden till Arholma och Gävle där styrman mönstrade av.

I Gävle fick vi ett minnesvärt mottagande av vår gamla vän Annmarie Ahlenius som bjöd på gott hembakat bröd med en helt fantastisk hemmagjord sylt, dagen efter låg dimman tät, men när den lättat seglade jag ensam den sista sträckan mot Mellanfjärden.
Om det inte vore för att dimman försenade resan varför jag tvingades till mellanlandning i Hudiksvall, där jag ryggskott till trots sökte upp en taverna där jag på takterrassen avnjöt en härlig hamburgare och pilsner.

Den sista dagen på resan var det stiltje och dimma, men när jag närmade mig Jättholmarna var sikten god och jag puttrade rakt in i den nedgående kvällssolen på väg mot Mellanfjärden, där Ingrid väntade och hade bokat bord på restaurang Sjömärket. Denna kväll blev en värdig avslutning på en minnesvärd saglats där vädergudarna visat sig från sin bästa sida, nu har jag Theodora på hemmaplan och kan i lugn och ro utrusta henne inför framtidens strapatser.

31. aug, 2020