Kapten Thybäck

THEODORA

Efter Lindos på Rhodos sydöstra hörn styrde vi kosan mot Karpathos cirka 50 sjömil söderut mot Kreta, den nordvästliga vinden ökade stadigt i styrka och vi hade bra fart mot vårt nya mål, men snart nog vred sig vinden från syd och ökade ytterligare i styrka, vilket i praktiken innebar att vi fick vinden mitt i nosen.
Det blev minst sagt stampigt och vår beräknade seglingstid till Karpathos på 7-8 timmar vid cirka 7 knops fart skulle i rådande läge med knappt fyra knops fart innebära att den beräknade seglingstiden skulle fördubblas om inte vinden vred sig tillbaka till nordväst.
Därför fattade jag/vi beslutet att skippa Karpathos för att istället runda Rhodos ”Kap horn” (Rhodos sydspets), vilket var ett bra beslut eftersom vindens vinkel och styrka gav oss en härlig seglats till den underbara ön Chalki.
Gårdagen ägnade vi åt att segla ut till Chal kis grannö Aliminja, där vi badade, snorklade och solade mest hela dagen, i morse kastade vi loss mot Tilos 20 sjömil norr om Chalki, där gjorde vi en elegant anläggning i den lilla smala hamnen, värre gick det för våra tyska vänner i en 55-fotare som gjorde en mindre elegant tilläggning och dessutom råkade få mooringlinan insnurrad i propellern vilket innebar tvärstopp.
Den tyska besättningens mest simkunniga försökte dyka ner till propellern för att få loss den hårt insnurrade linan, eftersom dessa åtgärder misslyckades tillkallades en professionell ytbärgare från Sverige som råkade vara ombord på grannbåten.
Ytbärgare Niklas drog på sig simfötterna, tog ett djupt andetag och försvann långt ner i djupet, Anna kunde inte ”bärga sig” varför även hon tog på sig snorkeln och hoppade i, efter en stunds spänd förväntan dök Niklas upp igen och informerade att han efter mycket slit fått loss linan runt axeln utan att behöva skära av den.
Publiken på båtar och på kajen gav honom en spontan applåd och den tyske skepparen hämtade en liter ouzo som överlämnades under stående ovationer.

27. aug, 2014