Kapten Thybäck

THEODORA

För drygt en vecka sedan landade jag i Grekland/Rhodos, enligt traditionen tillbringade jag min första kväll på restaurang Mandala i gamla stan, kvällen blev sen och det blev inte många timmars sömn innan det var dags att kasta loss för att genomföra en transportsegling till Kos.
Dagen efter tog jag färjan tillbaka till Rhodos där jag inkvarterade mig i  SOLITAIRE, en 43-fots Beneteanu Océanis, för att förbereda den kommande veckans segling.
Denna första seglingsvecka består besättningen av mig, Marianna (båtägare) Charlie och fotografen Georg.
Avsikten med denna vecka var att bege sig till den lilla ön Chalki där Georg hade i uppdrag att ta fram bra bilder som vi kan använda när vi ”gör reklam” för våra tema- och kursveckor på Chalki (läs mer om detta under fliken TEMA!)
Eftersom måndagens vindprognos utlovade vindar på upp till 20 sekundmeter beslutade vi att återvända till Rhodos tidigare än beräknat, varför vi avseglade mot hemmahamnen efter lunch på tisdagen.
När vi närmade oss hemmahamnen på Rhodos ringde Marianna hamnkaptenen för att få förslag om lämplig ledig plats i marinan, hamnkaptenen svarade att det var knökfullt på marinan på grund av att många sökt skydd inför det kommande ovädret.
Vilket i sin tur innebar att vi fick leta reda på en skyddande vik på Rhodos nordöstra sida, där vi kastade ankar och övernattade alltmedan vinden tjöt i vanten, där tillbringade vi även onsdagen eftersom vinden inte ville ge sig.
När vi vaknade tidigt i morse hade vinden visserligen mojnat något men däremot hade det byggts upp enorma vågor som gjorde det omöjligt att ligga kvar för ankar, varför vi gav oss iväg mot hemmahamnen i hopp om att det skulle finnas en ledig plats vid piren, vilket det fanns och en kvart efter att vi lagt ut landgången satt vi på yachtcaféet och åt en efterlängtad frukost i morgonsolen.
På lördag landar det ett gäng som får en betydligt lugnare seglingsvecka, svaga till måttliga vindar, sol och blå himmel – det ser jag fram emot.

5. jun, 2014