Kapten Thybäck

THEODORA

La Gomera, februari 2014.

Här har inte Koltrasten några grantoppar att sjunga ifrån, men han sjunger ändå! Samtidigt som lärkan drillar i skyn alltmedan Ormvråken gör sina cirklar på högre höjder.

Att vara på La Gomera i februari, är att uppleva den svenska våren i förtid, eller rättare sagt att uppleva delar av den svenska våren - eftersom jag inte ännu hört Storspoven spela flöjt från de snöfria täkterna eller sett Morkullan slå sina varv över hustaken i skymningen.

Hursomhelst är denna lilla gröna ö den näst minsta ön av de så kallade Kanarieöarna, drygt 15 mil från den afrikanska västkusten, frågan är om det går an att låta denna vackra ö vara en bas för framtida seglingsveckor under vinterhalvåret, likt dem jag har i Grekland under sommarhalvåret?

Hitintills har jag upplevt både för- och nackdelar, då fördelarna handlar om sol, värme och Antlantens förliga vindar, alltmedan nackdelarna kan handla om stora avstånd mellan öarna. Men, hur det än blir har jag ytterligare en vecka på mig att undersöka möjligheterna för "vintersegling" på varmare breddgrader.

16. feb, 2014